Τρ05212019

ΑνανέωσηΔε, 20 Μαϊ 2019 9pm

Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Αράξου - Στα πέντε με την πιο υψηλή επιβατική κίνηση!

Στην αξιοποίηση των 23 δημόσιων περιφερειακών αεροδρομίων που ακόμα δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί, ανάμεσά τους και αυτό του Αράξου, φαίνεται πως θα προχωρήσουν Υπουργείο Μεταφορών και υπερταμείο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κυριακάτικης «Καθημερινής». Να σημειώσουμε ότι το αεροδρόμιο του Αράξου μαζί με το αεροδρόμια της Καλαμάτας, της Χίου, της Αλεξανδρούπολης και της Καρπάθου είναι τα 5 αεροδρόμια με την πιο υψηλή επιβατική κίνηση.

Υψηλή επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο του Αράξου. Φορείς του τουρισμού και τοπικές κοινωνίες ζητούν τον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων έτσι ώστε να αναπτυχθεί η Περιφέρεια. Ωστόσο η συμμετοχή των ιδιωτών για την αναβάθμιση των αεροδρομίων θεωρείται μονόδρομος.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε πριν από λίγες εβδομάδες στην ανάθεση έργου χρηματοοικονομικού συμβούλου στη «Λάμδα Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι» για την αξιοποίηση των 23 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, των οποίων η διαχείριση και λειτουργία γίνεται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Στόχος αυτής της διερεύνησης είναι η προετοιμασία και η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης των αεροδρομίων, λαμβάνοντας υπόψιν τα λειτουργικά στοιχεία τους καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται μάλιστα αναγκαία και η εξέταση εναλλακτικών σχεδίων αξιοποίησης, περιλαμβανομένων και σεναρίων παραχώρησης καθώς και μέσω ανάθεσης σύμβασης αξιοποίησης με τη μορφή ΣΔΙΤ.  

 

Πανηγυρίζουν οι ιεροί ναοί Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης σε Αγυιά και Αρόη

Η μισή Ελλάδα γιορτάζει την Τρίτη 21 Μαΐου 2019 που η εκκλησία μας τιμά τους ισαπόστολους Άγιο Κωνσταντίνο και Αγία Ελένη.

Στην Πάτρα στον ομώνυμο ιερό ναό στην Αγυιά τελέστηκε τη Δευτέρα 20/5 στις 19.00 το απόγευμα, πανηγυρικός εσπερινός όπου και προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος κήρυξε και το Θείο λόγο ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα ακολουθεί στις 22.00 ιερά αγρυπνία όπου θα λειτουργήσει ο αρχιμανδρίτης και πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών Αρτέμιος Αργυρόπουλος.

Ανήμερα της μεγάλης εορτής, την Τρίτη 21/5 το πρωί στη Θεία λειτουργία θα είναι ο π. Χριστόδουλος Ζώης ενώ την Κυριακή 26/5 στο ναό στην Αγυιά στη Θεία λειτουργία όπου θα τελεστεί και μνημόσυνο για τους κτήτορες του ναού θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Κανάγκας του Κογκό κ.κ. Θεοδόσιος.

Μεγάλη θρησκευτική πανήγυρις και στον ιερό ναό Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης στην Αρόη όπου τη Δευτέρα 20/5 στον εσπερινό λειτούργησε ο αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος και ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας των αγίων ενώ στις 22.00 στην ιερά αγρυπνία είναι ο πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Καγιαβας από το ναό της Αγίας Τριάδος Ζαρουχλείκων.

Τέλος το πρωί της Τρίτης 21/5 στην πανηγυρική Θεία λειτουργία θα είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και στις 19.00 το απόγευμα θα τελεστεί εσπερινός και μνημόσυνο για τους κτήτορες του ναού. Ακόμα πανηγυρίζει με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και ο ιερός ναός στα Ροίτικα.

Μητσοτάκης από Πάτρα: "Πάμε για το τρία στα τρία στην Δυτική Ελλάδα"

Όλα έτοιμα για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα, στο γήπεδο της ΕΑΠ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ι σε ανοικτή συγκέντρωση στο γήπεδο της ΕΑΠ (Ηπείρου και Φαβιέρου) στις 7 το απόγευμα, θέτοντας εκ νέου τα διλλήματα της κάλπης, κυρίως όμως την ανάγκη, στις 26 Μαίου να εκφραστεί ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας που θα ανοίξει τον δρόμο και για εθνικές εκλογές, το συντομότερο δυνατό.

"Το μήνυμα της Πάτρας αντηχεί σε όλη την Ελλάδα. Ας έλθουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να δουν τι σημαίνει μεγάλη συγκέντρωση , είπε στην αρχή της ομιλίας του στην Πάτρα ο πρόεδρος της ΝΔ. Είμαστε με όλους τους Έλληνες είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως στις 26 Μαΐου θα σημάνει η μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Σε έξι μέρες έχουμε εκλογές, είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι αυτές οι ευρωεκλογές έχουν διαφορετικό βάρος σε σχέση με τις προηγούμενες καθώς οι πολίτες ψηφίζουν μετά από 4 χρόνια μετά από όλα τα βάρη που υπέστησαν.

Αυτή η κάλπη δεν επιτρέπει ίσες αποστάσεις, ούτε κόμματα μίας χρήσης ανέφερε χαρακτηριστικά". Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο υποψήφιος περιφερειάρχης της Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης στον οποίο οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πολλές, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν έκρυψε και την στήριξη του στο πρόσωπο του Νίκου Παπαδημάτου για την δημαρχία της Πάτρας.

Τόνισε εξάλλου ότι "πάμε για το τρία στα τρία". Στην ομιλία του έκανε άνοιγμα τόσο στον χώρο της Κεντροαριστεράς, όσο και στον χώρο της λαϊκής δεξιάς, ενώ κάλεσε τους αναποφάσιστους να συστρατευθούν στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας για την ανασυγκρότηση της χώρας.

ΠΑΤΡΑ: Αλλάζει εικόνα η οδός Κωνσταντινουπόλεως

Ανακοινώθηκε την Παρασκευή, από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και την Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & Ταμείου Συνοχής, ο βαθμολογικός πίνακας κατάταξης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014 -2020».
Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως επιλέξιμα κρίθηκαν τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου της Πάτρας με δαπάνη 1.823.632 ευρώ, Ναυπακτίας με 1.831.263 ευρώ, Αμαλιάδας με 1.898.046 ευρώ, Αμφιλοχίας με 1.752.800 ευρώ και Αγρινίου με 1.709.536 ευρώ.
Ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης ήταν 50 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα και αυξήθηκε στα 96.3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, που εκδηλώθηκε από δήμους και Επιμελητήρια - Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα.
Με βάση τον αυξημένο προϋπολογισμό, συνολικά 59 προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν με ποσοστό ενίσχυσης 100%.
Οι εγκεκριμένες προτάσεις θα υλοποιηθούν από Σχήματα συνεργασίας μεταξύ δήμων και Εμπορικών Συλλόγων ή Επιμελητηρίων. Κάθε Σχήμα θα υλοποιήσει ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.
Στην Πάτρα, το σχήμα αποτελείται από τον Δήμο Πατρέων και τον Εμπορικό και Εισαγωγικό Σύλλογο Πάτρας. Η πρόταση έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία από τις 56 εγκεκριμένες προτάσεις και κατατάχθηκε στην θέση Νο1 του πίνακα και εγκεκριμένο προϋπολογισμό 1.823.632,82 ευρώ.
Αφορά ένα σύνολο ολοκληρωμένων παρεμβάσεων και υλοποιεί την αστική αναζωογόνηση και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής παρέμβασης στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, υποστηρίζοντας τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους.

 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Η πρόταση Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Πάτρας περιλαμβάνει:
> Αναβάθμιση πεζοδρομίων και οδοφωτισμού στην οδό Κωνσταντινουπόλεως,
> Ειδικό εξωτερικό φωτισμό του κτιρίου του Αρσακείου ως μνημείου ιδιαίτερης πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας,
> Προμήθεια και εγκατάσταση ηλιακών παγκακιών και φορτιστών, συστημάτων ασύρματης πρόσβασης (ελεύθερο WiFi), ημιυπόγειων κάδων ανακυκλώσιμων υλικών με σύστημα έξυπνης διαχείρισης (αισθητήρες ένδειξης πλήρωσης), συστημάτων έξυπνης διάβασης πεζών και συστήματος βιώσιμης αστικής κινητικότητας (αισθητήρες παρόδιων θέσεων στάθμευσης)
> Προμήθεια και εγκατάσταση επιγραφών από plexi glass, φωτεινών επιγραφών, αυτοποτιζόμενων ανθοστηλών, καθώς και ειδικού φωτισμού εξωτερικών όψεων στις προσόψεις όλων των ωφελούμενων επιχειρήσεων (133) της περιοχής παρέμβασης,
> Προμήθεια και παραμετροποίηση λογισμικού πληροφόρησης - ενημέρωσης και πιστότητας και επιβράβευσης επισκεπτών,
> Δράσεις προώθησης και διάχυσης της πράξης και των αποτελεσμάτων της, όπως διοργάνωση εκδήλωσης, ψηφιακό λογότυπο και προβολή σε ψηφιακά μέσα.

Πρεμιέρα για τις 120 δόσεις προς την εφορία -Το «παράθυρο» για να μη χάνεται η ρύθμιση

νοίγει- εκτός απροόπτου- σήμερα η πλατφόρμα του Taxis για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων και στο υπουργείο Οικονομικών σταυρώνουν τα δάκτυλα να επιβεβαιωθεί το μεγάλο ενδιαφέρον των φορολογούμενων, καθώς από τα προσδοκώμενα έσοδα των ρυθμίσεων θα καλυφθεί το δημοσιονομικό «κενό» των παροχών.

Η Απόφαση, που συνυπογράφουν η αρμόδια υφυπουργός Κ. Παπανάτσιου και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, ορίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν από την πρεμιέρα κι αυτό που ξεχωρίζει είναι αναμφίβολα το … «παραθυράκι» για να μη χάνεται εύκολα η ρύθμιση των 120 δόσεων. Τι συγχωρεί, λοιπόν, στο φορολογούμενο το υπουργείο Οικονομικών; «Στην περίπτωση που ο οφειλέτης εκ παραδρομής δεν έχει καταβάλει το ποσό επιβάρυνσης εκπρόθεσμης καταβολής δόσης ή, εν γένει, ποσά μικρού ύψους ή στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα η μη καταβολή δόσης ή μέρους δόσης δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του, αλλά αποτελεί ευθύνη τρίτου, η ρύθμιση δεν απόλλυται, εφόσον ο οφειλέτης καταβάλλει το ποσό κατόπιν της ενημέρωσής του από το αρμόδιο όργανο για την τήρηση των όρων της ρύθμισης και την απώλεια αυτής, εντός σαράντα πέντε (45) εργασίμων ημερών». Συνεπώς αν είναι λίγο… λειψή η δόση ή αν ο φορολογούμενος δεν την καταβάλει επειδή φταίει κάποιος άλλος- δεν ορίζονται τα κριτήρια- η ρύθμιση δεν χάνεται αυτομάτως, αν διορθωθεί το σφάλμα μέσα σε ενάμιση μήνα, από τότε που θα ειδοποιηθεί αρμοδίως ο οφειλέτης.

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018 οφειλών, οι οποίες, κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία της Φορολογικής Διοίκησης (Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικών Κέντρων/Τελωνείων) και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής. Μπορούν, επίσης, να υπαχθούν οφειλές, οι οποίες έχουν μπει σε πάγια ρύθμιση. Αντιθέτως, ΔΕΝ μπορούν να υπαχθούν οφειλές που έχουν μπει στις 100 δόσεις και στον Εξωδικαστικό.

Ποια είναι, όμως, τα «κλειδιά» της ρύθμισης των 120 δόσεων; Κατ’ αρχάς, με δεδομένο ότι η μικρότερη δόση θα πρέπει να είναι 30 ευρώ, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για να έχει κανείς το μέγιστο αριθμό των 120 δόσεων, θα πρέπει οι οφειλές του να είναι τουλάχιστον 3.600 ευρώ (3.600/30= 120). Αυτήν τη στιγμή, από τα περίπου 4 εκατομμύρια των οφειλετών, τα 3,3 εκατομμύρια χρωστάνε λιγότερα από 3.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 εκατομμύρια κινούνται μεταξύ 50- 2.000 ευρώ. Έτσι, αν κάποιος χρωστάει 1.500 ευρώ στην εφορία, ο μέγιστος αριθμός δόσεων που μπορεί να τα εξοφλήσει είναι 50.

Δεύτερο κρίσιμο στοιχείο είναι το ύψος των εισοδημάτων όσων θα υπαχθούν στη ρύθμιση. Ο χρόνος αναφοράς είναι η χρήση, δηλαδή τα εισοδήματα του 2017, όχι του 2018, αφού η διαδικασία των φετινών φορολογικών δηλώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Γιατί είναι κρίσιμα τα εισοδήματα; Εάν κάποιος είχε ως 10.000 ευρώ, μπορεί να εξαντλήσει τον ορίζοντα των 120 δόσεων (πάντα με «κόφτη» την ελάχιστη καταβολή των 30 ευρώ), ενώ για μεγαλύτερα εισοδήματα προβλέπεται ειδική, προοδευτική κλίμακα, από την οποία τεκμαίρεται η μηνιαία δυνατότητα καταβολής. Συγκεκριμένα, για τμήμα εισοδήματος:

από 10.000,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ με συντελεστή 4%
από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 6%
από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ με συντελεστή 8%
από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 10%
από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 12%
από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ με συντελεστή 15%
από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 20%
πάνω από 100.000 ευρώ με συντελεστή 25%.
Οι παραπάνω συντελεστές μειώνονται κατά 1 μονάδα εφόσον ο οφειλέτης έχει ένα παιδί, κατά 2 μονάδες εάν έχει δύο παιδιά και κατά 3 μονάδες από τρία παιδιά και πάνω. Ποιο είναι το μικρό μυστικό για την παραπάνω κλίμακα; Μπορεί να εξαιρούνται τα τεκμαρτά εισοδήματα, αλλά δεν εξαιρούνται και συνυπολογίζονται τα απαλλασσόμενα από φόρο εισοδήματα, δηλαδή τα διάφορα κοινωνικά επιδόματα (τέκνων, στέγασης κ.λ.π.).

«Κούρεμα» βασικής οφειλής δεν προβλέπεται. Η υπαγωγή στη ρύθμιση συνεπάγεται αυτομάτως «κούρεμα» 10% στις προσαυξήσεις, ενώ ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα μεγαλύτερου «κουρέματος», εφόσον αποδεχθεί μικρότερο αριθμό δόσεων, από αυτές που βγάζει η παραπάνω κλίμακα. Η ρύθμιση δεν είναι, όμως, τζάμπα. Βασικές οφειλές από την ημερομηνία υπαγωγής τους επιβαρύνονται με τόκο που ανέρχεται σε 5% ετησίως, με εξαίρεση βασικές συνολικές οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ, μόνο αν ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και το συνολικό εισόδημά του δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Στην περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής της δόσης, «πέφτει» 2% προσαύξηση.

Το «παράθυρο» των αιτήσεων θα μείνει ανοικτό ως τις 28 Ιουνίου, αν και ήδη ετοιμάζεται η Απόφαση για παράταση, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέσα σε 3 ημέρες από την υποβολή της αίτησης. Υπενθυμίζεται ότι αν κάποιος έχει υποστεί ήδη κατάσχεση του λογαριασμού του, η υπαγωγή του στις 120 δόσεις ΔΕΝ συνεπάγεται άρση της δέσμευσης, απλώς το ποσό που «τραβάει» η εφορία συνυπολογίζεται στη δόση της ρύθμισης.