Δε09232019

ΑνανέωσηΔε, 23 Σεπ 2019 2pm

Αντιδράσεις των σπουδαστών για την επιλογή του υπεύθυνου σπουδών στη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Με ένα κείμενο διαμαρτυρίας, οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας καταθέτουν την αγωνία τους για το μέλλον τους άλλα και για το μέλλον της σχολής. Αφορμή είναι η τοποθέτηση του Σωτήρη Χατζάκη στη θέση του Υπεύθυνου Σπουδών της Σχολής, έναντι του μέχρι πρότινος Διευθυντή Σπουδών Τσέζαρις Γκραουζίνις, καθώς και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την επιλογή του, οι οποίες κάθε άλλο παρά διαφανείς φαίνεται να είναι.

Οι σπουδαστές, μετά την αρνητική απάντηση που πήραν στο αίτημα που κατέθεσαν μέσω του Σωματείου τους να έχουν πρόσβαση στους φακέλους όλων των υποψηφίων -αφού, όπως τους ενημέρωσαν από το ΔΗΠΕΘΕ, δεν έχουμε νόμιμο συμφέρον- καλούν τον Τσέζαρις Γκραουζίνις και τους υπόλοιπους υποψηφίους ως άμεσα ενδιαφερόμενους, να αιτηθούν από την διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ να αποκτήσουν πρόσβαση στους φακέλους και στα πρακτικά της συνεδρίασης από την οποία επιλέχθηκε ο Σωτήρης Χατζάκης.

Παράλληλα, θεωρώντας πως όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα απαξιώνουν τη Σχολή αλλά και το Σωματείο τους, οι σπουδαστές καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 11.00 έξω από το κτίριο της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας η οποία και θα συνεχιστεί έξω από το θέατρο Απόλλων.

 

Το κείμενο που υπογράφεται από το Σωματείο των Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας έχει ως εξής:

Δραματική Σχολή  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας: «Τι μέλλει γενέσθαι 4 χρόνια μετά»

Εμείς οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, πριν από έναν περίπου χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2018, ιδρύσαμε το Σωματείο Σπουδαστών Δραματικής Σχολής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας με σκοπό την προώθηση των δικαιωμάτων μας απέναντι σε όλες τις κρατικές και δημοτικές αρχές, καθώς και στα Δημοτικά και Διοικητικά Συμβούλια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Έναυσμα για την ίδρυση του Σωματείου αποτέλεσε η αστάθεια που επικρατούσε και επικρατεί ακόμα και σήμερα στη διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Συγκεκριμένα, για το διδακτικό έτος 2019-2020 καλούμαστε από τις 16 Σεπτεμβρίου να εγγραφούμε στη σχολή χωρίς να έχουμε ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών και τους καθηγητές που θα το απαρτίζουν, ενώ έχουμε ήδη ζητήσει ενημέρωση με αλλεπάλληλες επιστολές, από τις 13 Μαρτίου του ίδιου έτους. Παράλληλα, έχει μεσολαβήσει, χωρίς κάποιον δηλωμένο σε μας λόγο, και η αντικατάσταση του μέχρι πρότινος Διευθυντή Σπουδών κ. Τσέζαρις Γκραουζίνις από τον νέο Υπεύθυνο Σπουδών κ. Σωτήρη Χατζάκη, κατόπιν προκήρυξης. Την ίδια στιγμή, η θέση αυτή έχει παραμείνει κενή όλο το καλοκαίρι, παρά το γεγονός πως το παιδαγωγικό έργο της σχολής δεν παύει κατά τους θερινούς μήνες (εισαγωγικές εξετάσεις, συνέχιση προγράμματος σπουδών, προετοιμασία διπλωματικών εξετάσεων 3ου έτους, προϋπολογισμός σχολής κ.ά.)

Στην εν λόγω προκήρυξη κατέθεσε την αίτησή του, όπως και ολοκληρωμένη πρόταση προγράμματος σπουδών σε συνέχεια του προηγούμενου, και ο κ. Τσέζαρις Γκραουζίνις, με τον οποίο είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τη διεύθυνσή του κατά τα προηγούμενα έτη, καθώς με βάση το καλλιτεχνικό εχέγγυο του ονόματός του επιλέξαμε τη συγκεκριμένη σχολή.

Ωστόσο, η τριμελής επιτροπή που αποτελείτο από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Σταύρο Τσακίρη, και από τα μέλη του Δ.Σ. κ. Πέτρο Βάη και κα. Μαριάννα Σταματιάδου, επέλεξε τον κ. Σωτήρη Χατζάκη, με σύμβαση μικρότερη του ενός έτους (από 15/9/2019 έως και 15/7/2020).

Εδώ εγείρονται κάποιες εύλογες απορίες:

– Πως είναι δυνατόν ο ίδιος άνθρωπος -ο Καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Σταύρος Τσακίρης- να συστήνει την τριμελή επιτροπή, να αποτελεί μέρος της -άρα να λαμβάνει μέρος στην απόφαση- και τέλος να επικυρώνει και την απόφαση με την ιδιότητα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή;

– Για ποιο λόγο υποβιβάστηκε η θέση από Διευθυντής Σπουδών σε Υπεύθυνο Σπουδών;

– Με ποια κριτήρια συστάθηκε η εν λόγω επιτροπή, που αποφασίζει για το μέλλον των σπουδών μας;

– Ποια είναι η σχέση τους με την θεατρική εκπαίδευση;

– Κατά πόσο τα κριτήρια επιλογής του νέου Υπεύθυνου Σπουδών είναι παιδαγωγικά;

– Αν λάβουμε υπόψη τη βιωματική φύση της εκπαίδευσης στο θέατρο, δεν θα έπρεπε να διασφαλίζεται το πρόγραμμα σπουδών, με βάση το οποίο επιλέξαμε τη συγκεκριμένη σχολή;

– Ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, δεν δικαιούμαστε να γνωρίζουμε τα κριτήρια επιλογής του κ. Σωτήρη Χατζάκη έναντι των άλλων υποψηφίων;

– Γιατί ο κ. Τσέζαρις Γκραουζίνις δεν συγκεντρώνει αυτά τα κριτήρια;

– Πώς είναι δυνατόν σε μια σχολή τριετούς φοίτησης να πραγματοποιείται σύμβαση διάρκειας μικρότερης του ενός έτους στον Υπεύθυνο Σπουδών;

– Πώς είναι δυνατόν άτομα να εκφράζουν δημοσίως και μετά βεβαιότητος, πως γνώριζαν ότι ο κ. Σωτήρης Χατζάκης έχει επιλεγεί για την συγκεκριμένη θέση, μέρες πριν την επίσημη συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής, όπου και θα έβγαινε η απόφαση;

Όλα αυτά είναι επόμενο να κλονίζουν την εμπιστοσύνη μας απέναντι στη διαφάνεια της διαδικασίας. Ως εκ τούτου, ζητήσαμε μέσω επίσημης επιστολής του Σωματείου μας από το ΔΣ, να μας κοινοποιηθούν οι φάκελοι των υποψηφίων, καθώς και τα πρακτικά της συνεδρίασης. Προς έκπληξή μας λάβαμε απάντηση, η οποία φυσικά ήταν αρνητική, επικαλούμενοι το γεγονός ότι δεν έχουμε νόμιμο συμφέρον.

Αυτή η σχολή ιδρύθηκε με όραμα από τον κ. Θοδωρή Αμπαζή και την κα. Ελένη Μποζά το 2012, σε μια προσπάθεια αποκέντρωσης της θεατρικής εκπαίδευσης και του πολιτισμού, αλλά και ανάτασης των θεατρικών πραγμάτων στην πόλη της Πάτρας. Αξίζει να αναφερθεί πως το μέχρι πρότινος διδακτικό προσωπικό έχει ήδη θέσει τον πήχη πολύ ψηλά, και μετά βίας έχει διατηρηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Όπως αντιλαμβάνεστε, και σύμφωνα με το ιστορικό της Δραματικής Σχολής -γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα- που θέλει διευθυντές και καθηγητές να έρχονται και να φεύγουν με αμφίβολες διαδικασίες, η αξιοπιστία της σχολής φθίνει ολοένα και περισσότερο. Έχουν ήδη ανακοινωθεί οι εισαγωγικές εξετάσεις νέων σπουδαστών για το επόμενο έτος και οι αιτήσεις είναι περισσότερες από ποτέ, χάρη στο επίπεδο σπουδών που μέχρι πρότινος διασφάλιζε η διεύθυνση του κ. Τσέζαρις Γκραουζίνις και πραγματικά νιώθουμε προσβεβλημένοι που οι σπουδαστές καλούνται να μπουν στη δραματική σχολή έχοντας πλήρη άγνοια σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών. Όσο για εμάς, εκκρεμεί η εγγραφή μας η οποία έχει προθεσμία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, και δεν είμαστε διατεθειμένοι να προσυπογράψουμε εκβιαστικά αυτή την άγνοια.

Θεωρούμε πως η διοίκηση της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας βασίζεται στην απραξία των ανθρώπων που γνωρίζουν και στην άγνοια των υπολοίπων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, τους θέτουμε ερωτήματα και αυτοί αρνούνται να τοποθετηθούν επίσημα και εγγράφως, απαξιώνοντας το Σωματείο των φοιτητών, με δήθεν κατά τη γνώμη μας εφησυχασμούς και αλλεπάλληλα ψεύδη, ώστε να φτάσουμε στο έσχατο περιθώριο των πραγμάτων. Ως εδώ.

ΚΑΛΟΥΜΕ τον Δήμαρχο Πατρών, κ. Κώστα Πελετίδη να τοποθετηθεί δημόσια.

ΚΑΛΟΥΜΕ τον κ.Τσέζαρις Γκραουζίνις και τους συνυποψήφιους του ως άμεσα ενδιαφερόμενους και έχοντες νόμιμο συμφέρον, να αιτηθούν από την διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας να παραλάβουν ή να αποκτήσουν πρόσβαση στους φακέλους των υποψηφίων και τα πρακτικά της συνεδρίασης της τριμελούς επιτροπής.

ΚΑΛΟΥΜΕ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου ώρα 11.00 έξω από το κτίριο της δραματικής σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας (Όθωνος Αμαλίας 6) η οποία και θα συνεχιστεί στις 12.00 έξω από το θέατρο Απόλλων στη πλατεία Γεωργίου.

Σωματείο Σπουδαστών Δραματικής Σχολής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Πανελλαδική απεργία την Τρίτη - Δείτε αναλυτικά ποιοι απεργούν

Σε 24ωρη απεργία την επόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου και συλλαλητήριο οδεύουν ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ , αντιδρώντας στις εργασιακές διατάξεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο για τις κλαδικές συμβάσεις και τη διαιτησία.

Η ΓΣΕΕ τελεί υπό προσωρινή Διοίκηση και δεν μπορεί να προκηρύξει απεργία ενώ στην ίδια εκκρεμή κατάσταση βρίσκεται και η πολυπληθέστερη οργάνωση του ιδιωτικού τομέα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Η ΓΣΕΕ προσκαλεί τις 150 Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που θα οριστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Tαλαιπωρία περιμένει και τους πολίτες που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς  καθώς κάποια από αυτά αναμένεται να τραβήξουν χειρόφρενο. Την ίδια ώρα,  προβλήματα θα υπάρξουν και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καθώς δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία, καθώς σε 24ωρη απεργία προχωρούν δάσκαλοι και καθηγητές. Σε 24ωρη απεργία προχωρούν ακόμη η ΠΟΕΔΗΝ και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

Την Πέμπτη απεργία στα τρένα

Επίσης, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα τρένα, συμπεριλαμβανομένου του προαστιακού, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Ως εκ τούτου, αναμένεται ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ για τις ακυρώσεις δρομολογίων.

Πανελλαδική απεργία και από την ΑΔΕΔΥ

Σε εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία  προχωρά την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου η ΑΔΕΔΥ, με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης προειδοποιεί πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση και την ψήφισή του, θα προχωρήσει σε απεργιακή κλιμάκωση.

Παράλληλα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει πανελλαδικές στάσεις εργασίας, όπου κριθεί αναγκαίο από τα σωματεία, στις 19, 20 και 23 Σεπτεμβρίου 2019, για να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις των σωματείων, ώστε να διευκολυνθεί η ενημέρωση, η προετοιμασία και η συμμετοχή των εργαζομένων.

Απεργία στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας και Πρόνοια, με αίτημα την απόσυρση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου» που περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Απόφαση για απεργία έχει πάρει ήδη η ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Εργατικά Κέντρα της χώρας και πολλές άλλες δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Συμμετέχουν δημοσιογραφικές ενώσεις

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, τα διοικητικά συμβούλια των συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 18/9/2019 συνεδρίασή τους και στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας (12.00-15.00) σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Αιφνιδιαστική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία Όλγας

Νέα επιχείρηση της Αστυνομίας στην πλατεία Όλγας, το πρωί της Δευτέρας, στην Πάτρα.  Σύμφωνα με πληροφορίες άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησαν νέα αιφνιδιαστική επιχείρηση για έλεγχους και διακίνηση ναρκωτικών. Θυμίζουμε ότι η πλατεία Όλγας μέχρι τώρα θεωρούνταν άβατο για την Αστυνομία.

Ωστόσο, είναι η δεύτερη επιχείρηση που πραγματοποιείται μέσα σε λίγες μέρες στη πλατεία. Μέχρι ώρας δεν έχει γίνει γνωστό αν η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε προσαγωγές ή συλλήψεις. 

EΦΕΤ: Ανακαλεί φύλλο κρούστας με μούχλα! Προϊόν εταιρείας από την Πάτρα

Τη διακίνηση φύλλου κρούστας στο οποίο διαπιστώθηκε ανάπτυξη εστιών μούχλας (ευρωτίαση) στην επιφάνεια του προϊόντος διαπίστωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας.

Πρόκειται για το προϊόν «ΦΥΛΛΟ ΑΧΑΪΚΗ – Φύλλο Κρούστας για Γλυκά και Πίτες», σε συσκευασία των 250 γρ. και 500γρ. με ημερομηνία λήξης 30/9/19. Το προϊόν παράγεται από την εταιρεία ΦΥΛΛΟ ΑΧΑΪΚΗ ΟΕ με έδρα στην Πάτρα.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την εταιρεία την άμεση ανάκληση / απόσυρση της εν λόγω παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

ΠΑΤΡΑ: Απαλλαγή λόγω... νέου νόμου για 3 αστυνομικούς και 2 πολίτες που σκηνοθετούσαν τροχαία

Είναι μια από τις πολλές υποθέσεις που οδηγούνται στο αρχείο, πριν προλάβουν να εκδικαστούν, λόγω των αλλαγών που έφερε ο νέος ποινικός κώδικας, που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Στην υπόθεση είχαν εμπλακεί τρεις πρώην αστυνομικοί και δύο πολίτες από το Αίγιο, καθώς κατηγορήθηκαν για ανάμιξη σε σκηνοθετημένα τροχαία ατυχήματα, προκειμένου να λαμβάνουν αποζημιώσεις.

Η υπόθεση μετά από αναβολές, έφτασε τελικά στο ακροατήριο την περασμένη Τετάρτη και συγκεκριμένα, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών. Και η κατάληξη ήταν, οι πέντε εμπλεκόμενοι να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία, γιατί το δικαστήριο έκρινε πως τα αδικήματα δεν είχαν με βάση το νέο ποινικό κώδικα, κακουργηματικό χαρακτήρα, αλλά πλημμεληματικό, επειδή η ζημιά σε βάρος του Δημοσίου δεν ξεπερνούσε τις 120.000 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, λόγω αναδρομικής ισχύος του νέου κώδικα και παρέλευσης της οκταετίας, τα πιθανά αδικήματα παραγράφηκαν, όπως προβλέπεται για τα πλημμελήματα και το δικαστήριο απάλλαξε όλους τους κατηγορούμενους, χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Τα περιστατικά είχαν καταγραφεί το 2001, η ΕΔΕ στο Σώμα ξεκίνησε το 2003 και το παραπεμπτικό βούλευμα εκδόθηκε το 2017, όμως, στο μεταξύ οι τρεις ένστολοι είχαν βγει σε σύνταξη.

Ως εγκέφαλος της υπόθεσης, φερόταν ένας πρώην βαθμοφόρος σε αστυνομική υπηρεσία της περιοχής. Μαζί με άλλα τέσσερα άτομα είχαν παραπεμφθεί για απάτη κατ΄επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση, ως μέλη «εγκληματικής οργάνωσης», σκηνοθετώντας «μαϊμού» τροχαία, για να καρπωθούν παρανόμως χρήματα από ασφάλειες.

Τα υποτιθέμενα τροχαία συνέβαιναν στην Εθνική Οδό Πατρών-Κορίνθου αλλά και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο, της περιοχής. Από τη διεξοδική έρευνα προέκυψαν 15 τέτοιες υποθέσεις, από τις οποίες ασφαλιστικές εταιρείες είχαν ζημιωθεί με μεγάλα χρηματικά ποσά.

Οι πρώην αστυνομικοί, όπως έδειξε η έρευνα, συνέτασσαν δελτία τροχαίων ατυχημάτων, στα οποία καταχώριζαν τα δικά τους στοιχεία, γνωστών τους και στενών συγγενικών τους προσώπων, ως δήθεν οδηγών και εμπλεκόμενων στα συμβάντα. Σε πολλά από αυτά μάλιστα, το όχημα ήταν το ίδιο, το δε χρονικό διάστημα που μεσολαβούσε, ήταν μικρότερο του 1 μήνα.

Την επισκευή, με προσκόμιση εικονικών τιμολογίων, (ανταλλακτικά-επισκευές κ.ά.) φέρεται να είχε αναλάβει φανοποιός με συνεργεία σε Πάτρα και Αίγιο, παίρνοντας μερίδιο της αποζημίωσης.

Για την υπόθεση διεξήγαγε Ενορκη Διοικητική Εξέταση η ΕΛΑΣ (το 2006), που παρέπεμψε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο τους πρώην ένστολους, ενώ τους είχε επιβληθεί η ποινή της απόταξης από το Σώμα.

Ωστόσο, η ΕΔΕ με αριθμό σελίδων ρεκόρ (περί τις 3.000), έβγαλε απόφαση, που όμως δεν εφαρμόστηκε, αφού οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί είχαν προλάβει να παραιτηθούν από την Αστυνομία και να συνταξιοδοτηθούν.