Τρ07162019

ΑνανέωσηΤρ, 16 Ιουλ 2019 6am

Ηχηρό μήνυμα από τη Σύγκλητο για τη μη κατάργηση της Νομικής Σχολής Πατρών

Την αντίθεσή της στην κατάργηση της Νομικής Σχολής της Πάτρας, την οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, εκφράζει η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιου Πατρών. Το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση του Οργάνου το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που υπήρξαν, και στην απόφασή του καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να επανεξετάσουν τη θέση τους.

Στην ίδια απόφαση, τονίζεται ότι η ίδρυση της Νομικής Σχολής ήταν αίτημα του Πανεπιστημίου και πως υπάρχει εμπεριστατωμένη μελέτη σκοπιμότητας που έχει σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας.

Η απόφαση της Συγκλήτου έχει ως εξής:

Το Πανεπιστήμιο Πατρών εδώ και πολλά χρόνια έχει θέσει ως στόχο την πληρότητα

των προσφερόμενων σπουδών του με την ίδρυση Νομικής Σχολής.

Θεωρούμε ότι η νομική επιστήμη συνδέεται με πλήθος επαγγελματικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα των νομικών, πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και τεχνολογικών επιστημών, επιστημών υγείας, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ευρεσιτεχνίας και άλλων εκτός των παραδοσιακών νομικών επαγγελμάτων του δικηγόρου, του δικαστή ή του συμβολαιογράφου. Το ίδιο και πλέον απαραίτητη είναι η νομική επιστήμη και στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης των επενδύσεων για την ανάπτυξη που επιδιώκει η χώρα.

Η Νομική Σχολή κρίθηκε άκρως απαραίτητη και τελικά προτάθηκε στον Υπουργό

Παιδείας και Θρησκευμάτων με απόφαση της Συγκλήτου για τους ακόλουθους λόγους:

Α. Την ολοκληρωμένη και συνδυασμένη παροχή νομικής γνώσης σε ολοκληρωμένο Πανεπιστήμιο (βλ. συνημμένη μελέτη σκοπιμότητας).

Β. Την εκπαίδευση σε προγράμματα σπουδών συμβατά με της απαιτήσεις της

τεχνολογίας και νέων επιστημονικών-ερευνητικών αντικειμένων.

Το Πρόγραμμα

Σπουδών της νεοϊδρυθείσας Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών θα θεραπεύσει καινοτόμα γνωστικά πεδία ανάπτυξης της νομικής επιστήμης σε συντονισμό με τις επιταγές της εποχής μας και τις ανάγκες της χώρας μας, αλλά και τον καινοτόμο χαρακτήρα της έρευνας που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών κατά την πεντηκονταετή και πλέον ιστορία του.

Γ. Την εξυπηρέτηση των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής της νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Δ. Το δημοσιονομικό συμφέρον της χώρας.

Με αποφάσεις της Συγκλήτου έχουν οριστεί η έδρα της νεοϊδρυθείσας Νομικής Σχολής, η λειτουργία της το 2020-2021, καθώς και η 9μελής επιτροπή για την οργάνωση του πρώτου προγράμματος Σπουδών, ως ο Νόμος 4610/2019 ορίζει.

Θεσμικά όργανα και φορείς της περιοχής, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος, το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Εστίαση, βουλευτές και άλλοι φορείς της πόλης μας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν δηλώσει δημόσια την αντίθεσή

τους στην εξαγγελθείσα κατάργηση της Νομικής Σχολής.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ήδη από τον Μάρτιο 2018 εκπονήσει και καταθέσει

μελέτη κατασκευής κτιρίου για την εγκατάσταση της Νομικής Σχολής καθώς και

δέσμευση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για τη χρηματοδότηση του έργου, ενώ

ήδη έχει σταλεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το τεχνικό δελτίο του έργου για έγκριση.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών καλεί τον Πρωθυπουργό της χώρας και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επανεκτιμήσουν τους λόγους που τους οδήγησαν στην εξαγγελία κατάργησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους την εμπεριστατωμένη μελέτη σκοπιμότητας που έχει σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας.

Η Σύγκλητος και το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι αφοσιωμένοι στη δρομολόγηση της διαρκούς αναπτυξιακής πορείας του Ιδρύματος, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και της αυτοτέλειας του.

Σε Ιόνιο και Πελοπόννησο θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες ο «Αντίνοος»

Με αναρτήσεις του στο Facebook προειδοποιεί τους πολίτες σχετικά με τα ακραία φαινόμενα που θα «χτυπήσουν» τη χώρα μας τις επόμενες ώρες, παραθέτοντας και τους ανάλογους χάρτες. Συγκεκριμένα, σε μία του ανάρτηση αναφέρει χαρακτηριστικά:
 
«Φίλες και φιλοι! Τις επόμενες ώρες στο νότιο Ιονιο και σε αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου (χάρτης με αποχρώσεις) ο καιρός θα κατασταστει αρκετά άστατος με περάσματα απο διασπαρτες μπόρες και καταιγίδες και βελτίωση απο το απόγευμα!
Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου»

Πατρών-Πύργου: Σκέπτονται την ακύρωση της εργολαβίας

Την ακύρωση των 8 διαγωνισμών για τον οδικό άξονα Πάτρας – Πύργου και των δύο διαγωνισμών για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ)  εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Υποδομών.

Το επιτελείο του νέου υπουργού Κώστα Καραμανλή “περνάει από κόσκινο” τις συμβάσεις, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα δύο έργα, λόγω του τρόπου που έχουν σχεδιαστεί, θα είναι ανυπέρβλητα και θα προκαλέσουν πολύ περισσότερα προβλήματα από τη νέα καθυστέρηση για την επαναδημοπράτησή τους. Κομβικό ζήτημα, το οποίο θα έπρεπε να  κριθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, είναι και ο τρόπος χειρισμού του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις εταιρείες που συμμετείχαν σε “καρτέλ” για τα δημόσια έργα.

“ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΚΑΙ… ΞΕΦΟΥΣΚΩΝΕΙ”

Σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντος του νέου υπουργού, η ακύρωση μιας σειράς από διαγωνισμούς που έχουν τα τελευταία χρόνια προκηρυχθεί είναι προτιμότερη από τη συνέχισή τους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο οδικός άξονας Πάτρας – Πύργου (75 χλμ. σε νέα χάραξη), ο οποίος ήταν αρχικά μέρος της παραχώρησης στην Ολυμπία Οδό και “κόπηκε” με την αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης το 2013. Έκτοτε το έργο άρχισε να… φουσκώνει και να ξεφουσκώνει. Η τότε ηγεσία του υπουργείου Υποδομών όρισε τον προϋπολογισμό του έργου στα 443 εκατ. ευρώ, 103 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ ότι είχε αρχικά υπολογιστεί. Εν συνεχεία, η επόμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών “ανέβασε” τον προϋπολογισμό στα 502 εκατ. ευρώ, επίσης χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση και το δημοπράτησε “σαλαμοποιημένο” σε οκτώ κομμάτια, προκειμένου να το διεκδικήσουν εταιρείες χαμηλότερης τάξης. Όλοι οι επιλεγέντες  ως ανάδοχοι προσέφεραν εκπτώσεις άνω του 50% και έτσι ο προϋπολογισμός του έργου “έπεσε” στα 293 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Η συνέχεια είναι γνωστή: οι δύο από τις τέσσερις συμβάσεις στις οποίες είχε μειοδοτήσει η Κοινοπραξία “Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών” του ομίλου Καλογρίτσα δόθηκαν τελικά στον πρώτο επιλαχόντα, ενώ η τύχη των άλλων δύο (Βάρδα – Κυλλήνη και Δουνέικα – Πύργος) κρίνεται από τις επιτροπές του υπουργείου Υποδομών στα τέλη του μήνα.

Τα ζητήματα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δύο: πρώτον, τι αποζημιώσεις θα δικαιούνται να διεκδικήσουν οι ανάδοχοι που έχουν ήδη υπογράψει τις πέντε από τις οκτώ συμβάσεις (σύμβουλοι του υπουργού εκτιμούν ότι είναι λιγότερο από 10 εκατ. ευρώ συνολικά). Και βέβαια με ποιον τρόπο θα κατασκευαστεί το έργο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ακύρωση του διαγωνισμού θα προκαλέσει σημαντική καθυστέρηση. Στο επιτελείο του κ. Καραμανλή εκτιμούν ότι είναι προτιμότερη η όποια καθυστέρηση, από το να βρεθεί σε λίγους μήνες το Δημόσιο μπλεγμένο σε ένα έργο που δεν θα μπορεί να προχωρήσει. Η μεγάλη θυσία βέβαια θα είναι η απένταξή του από το ΕΣΠΑ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ: Τα «κατακάθια» του Espresso… γίνονται βιοκαύσιμο!

Ο καφές δεν αποτελεί μόνο μία μικρή απόλαυση λίγο πριν από τις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Ενίοτε, η μυρωδιά ή ακόμη και τα υπολείμματά του μπορούν να αποτελέσουν για ορισμένους επιστήμονες σημαντικό «εύρημα» για την παραγωγή νέων προϊόντων. Μια τέτοια ιδέα συνέλαβε η νεοφυής εταιρεία Coffeco, η οποία επιχειρεί να «διασώσει» τα υπολείμματα καφέ με σκοπό οι αντιοξειδωτικές ουσίες του να χρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα ή σε καλλυντικά. «Η καινοτομία της εταιρείας βασίζεται στη διαδικασία που έχουμε εφεύρει για να απομονώσουμε αντιοξειδωτικές ουσίες –τις πολυφαινόλες– από απόβλητα καφέ espresso», αναφέρει ο Αλέξης Πάντζιαρος, ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας. Ο ίδιος προσθέτει ότι έπειτα από διετή έρευνα, η ομάδα βρήκε έναν αποδοτικό τρόπο ώστε να απομονώσει τις αντιοξειδωτικές ουσίες από τα απόβλητα του καφέ και να παραγάγει ένα νέο προϊόν με υψηλή αντιοξειδωτική δράση, «το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα καλλυντικών και τροφίμων». Αυτό λοιπόν το προϊόν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα όπως οι μπάρες δημητριακών, το μέλι και η σοκολάτα, που ως τρόφιμα θα εμπλουτιστούν με αντιοξειδωτικές ουσίες, ωφέλιμες για την ανθρώπινη υγεία.

Eκτός όμως από τη δημιουργία νέων προϊόντων, η νεοσύστατη εταιρεία έχει δεσμευθεί να επαναξιοποιήσει κάθε απόβλητο που προκύπτει από την επεξεργασία του καφέ, μετατρέποντάς το ακόμη και σε βιοκαύσιμο. «Κατά τη διαδικασία απομόνωσης των πολυφαινολικών ουσιών, μένει ένα στέρεο απόβλητο. Εμείς ήρθαμε πρόσφατα σε συνεργασία με μία εταιρεία παραγωγής ενέργειας, η οποία μετατρέπει τα δικά μας παραπροϊόντα σε πέλετ. Τα συγκεκριμένα πέλετ έχουν μεγάλη θερμική δύναμη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή θερμικής ενέργειας», επισημαίνει ο κ. Πάντζιαρος, τονίζοντας ότι η Coffeco έχει επινοήσει ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας με βάση –το προσφιλές σε όλους μας ρόφημα– τον καφέ.

Η ομάδα αποτελείται από τρία άτομα, τον κ. Πάντζιαρο, τον Μάριο Βλαχογιάννη και την Ελενα Φωκά, οι οποίοι μετουσιώνουν το ερευνητικό τους έργο σταδιακά σε νεοφυή εταιρεία. Σε αυτό συνέβαλε και η συμμετοχή τους στον τελικό του διαγωνισμού καινοτομίας και τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, έχοντας ωστόσο πειραματιστεί –σε ένα από τα εργαστήρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών στην Πάτρα– με τις «ιδιότητες» του καφέ. «Ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο πανεπιστήμιο, ξεκίνησα την έρευνά μου με βασικό θέμα την απομόνωση αντιοξειδωτικών ουσιών από αγροτοβιομηχανικά απόβλητα, στοχεύοντας παράλληλα στον σχεδιασμό πρότυπης μονάδας». Η Coffeco συνεργάζεται πλέον ήδη με την εταιρεία τροφίμων Rezos Brands, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με τη Nestle.

ΠΑΤΡΑ: "Εφυγε" από τη ζωή ο Λίνος Δεμαρτίνος!

"Eφυγε" απο την ζωή σε ηλικία 80 ετών ο Πατρινός εικαστικός Λίνος Δεμαρτίνος, (Lino De Martino), πατέρας του εικαστικού Αλέξανδρου και του διακοσμητή Αντώνη Δεμαρτίνου. Ο γιος του Αλέξανδρος έγραψε: Ηταν ενας υπεροχος ανθρωπος. Ερωτευμενοι με την μητερα μου από τα 16 εως τα 80 του. Αφιερωσε τη ζωη του σε εμας, που αγαπουσε πολύ και με παθος. Μας διδαξε τις αξιες της ζωης, τι σημαινει Αγαπη και πώς να αγαπαμε χωρις ορια, τι σημαινει σεβασμος και ευγενεια. Δεν πειραξε ποτε του ουτε ένα μυρμηγκι. Τον αγαπουσαν ολοι και αγαπουσε τους παντες. Παντα με χιουμορ, λατρης του ευ ζην, ταλαντουχος Καλλιτεχνης, αριστος οικογενειαρχης. Αυτος ηταν ο πατερας μου, ο ΗΡΩΑΣ μου".