Τε05272020

ΑνανέωσηΔε, 25 Μαϊ 2020 11pm

Θλίψη για τον θάνατο του ιστορικού Βασίλη Λάζαρη

Μια σημαντική πνευματική μορφή έχασε η Πάτρα με τον θάνατο του ιστορικού Βασίλη Λάζαρη. Η είδηση σκόρπισε θλίψη μια και ο φιλόλογος ιστορικός ήταν δάσκαλος πολλών ενώ άφησε πίσω του πλούσιο έργο για την ιστορία της πόλης. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 13 Μαΐου και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Αγγέλων στο Α΄ Δημοτικό Νεκροταφείο Πατρών.

 

Ποιος ήταν

Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Πάτρα το 1930. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και δούλεψε σε γυμνάσια και λύκεια για τριάντα χρόνια, χρημάτισε δε και νομάρχης.

Η χούντα τον είχε απολύσει από τη θέση του και είχε μείνει έξω από τη δημόσια εκπαίδευση ολόκληρη την επταετία. Ήταν τακτικός συνεργάτης σε εφημερίδες και περιοδικά πάνω σε ιστορικά, αισθητικά, κοινωνιολογικά και φιλοσοφικά θέματα.

Έχουν εκδοθεί τα έργα του «Τέχνης Σημεία» (1983), «Πολιτική Ιστορία της Πάτρας», σε 4 τόμους (1986-1991), «Οι ρίζες του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος» (1996), «Παναγιώτης Συνοδινός» (2000), «Καποδιστριακή Πάτρα» (2002), «Η ιστορική πορεία του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών "Ερμής"» (2003), «Ο λαός και η νεολαία της Πάτρας στον αγώνα κατά της χούντας» (2003) και «Ο εμφύλιος πόλεμος στην Αχαΐα» (2006).

Έχουν κυκλοφορήσει, εξάλλου, με δική του επιμέλεια, εισαγωγή και σημειώσεις: «Ιστορία της πόλεως των Πατρών», του Στέφ. Θωμόπουλου, σε τέταρτη έκδοση και σε δύο τόμους (1998-1999), «Σχεδίασμα περί της Ανεξιθρησκίας», του Ευγενίου Βουλγάρεως (2001), «Πολιτικά Κείμενα», του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη Φαλέζ (2005), «Περί διχονοιών των εν ταις εκκλησίαι της Πολωνίας», του Βολταίρου (2008) και «Τα σωζόμενα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας», σε 3 τόμους (2006-2008).

Λεωνίδας Μαργαρίτης Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών -"Κέρδισες με το έργο σου την αιωνιότητα"

Αναλυτικά ο κ. Μαργαρίτης αναφέρει:

Σε στιγμές που είχαμε συνηθίσει την ανελλιπή παρουσία του στα κατά Δευτέρα Φιλολογικά Βραδινά της Εταιρείας Λογοτεχνών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη μας ανησύχησε η απουσία του και νοιώσαμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί του προ του Πάσχα.

Στο τηλέφωνο βρήκαμε την αγαπημένη του και συμπαθέστατη σύντροφό του Αικατερίνη που μας πληροφόρησε ότι τον τελευταίο καιρό ο αγαπητός μας Βασίλης είχε περιορίσει τις εξόδους του και είχε κλειστεί στην κατοικία του εξ αιτίας μικροπροβλημάτων της υγείας του . Ευχηθήκαμε τότε την πλήρη και ολοσχερή αποκατάσταση της υγείας του.

Μόλις προ ολίγων λεπτών της ώρας που γράφεται αυτό το κείμενο πληροφορηθήκαμε , πώς ο αγαπητός μας Βασίλης Λάζαρης ο εξαίρετος πνευματικός άνθρωπος, ο ιστορικός συγγραφέας και χιουμορίστας πέρασε στην αιωνιότητα.

Ο αείμνηστος Βασίλης Λάζαρης υπήρξε ένας πολυγραφότατος ιστορικός συγγραφέας.

Μνημειώδες είναι το έργο του με τον τίτλο: «Πολιτική Ιστορία της Πάτρας 1950-1974» αποτελούμενο από πέντε πολυσέλιδους τόμους των Αχαϊκών Εκδόσεων(τέσσερες τόμοι και ένας τόμος των εκδόσεων «Διαπολιτισμός» ενώ εξ ίσου σημαντικά είναι και τα ιστορικά του έργα: «Η Αχαΐα στην Κατοχή 1941-1944» η μεταφορά στη δημοτική της Ιστορίας της Πόλεως των Πατρών του Στέφανου Θωμόπουλου κ.α.

Η απώλεια του Βασίλη Λάζαρη στέρησε την πόλη μας και την τοπική μας ιστορία από ένα γνήσιο και ειλικρινή εργάτη.

Μόνο από την παράθεση του ως σήμερα πνευματικού του μόχθου μπορούμε να συνάγουμε πόσα θα μπορούσε να μας προσφέρει ακόμη το σπινθηροβόλο πνεύμα του και η γλαφυρή και αντικειμενική πένα του.

Νοιώθουμε αδήριτη την ανάγκη να παρουσιάσουμε ένα σύντομο πλην περιεκτικό βιογραφικό και βιβλιογραφικό σημείωμα έτσι ώστε να αναδειχθεί και να γίνει ευρύτερα γνωστή η συνολική προσφορά του στα γράμματα.

Ο Βασίλης Κ. Λάζαρης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1930, από πατέρα Λευκαδίτη και Γορτύνια (από τη Βυτίνα) μητέρα.

Ο πατέρας του Κώστας Λάζαρης, είχε διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Λευκαδίων της Πάτρας κατά την περίοδο των ετών 1965-66.Από τα μαθητικά θρανία ο Βασίλης έδειξε ιδιαίτερη κλίση στα γράμματα.
Η ευφυΐα και η φιλομάθειά του αυξάνονταν στις γυμνασιακές τάξεις και η λαμπρή πνευματική του άνοδος οικοδομήθηκε σταθερά με τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κορυφώθηκε με την τριαντάχρονη προσφορά του στην Εκπαίδευση.

Ολόρθος στάθηκε και περήφανος περπάτησε κι όταν
η χούντα των συνταγματαρχών τον απόλυσε από τη θέση του, για τα δημοκρατικά του φρονήματα, και τον άφησε έξω απ’ τη Δημόσια Εκπαίδευση ολόκληρη την εφταετία.

Κατά την μεταπολίτευση ασχολήθηκε έντονα με τον συνδικαλισμό. Από το 1983 μέχρι το 1990 χρημάτισε Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας.

Υπήρξε τακτικός συνεργάτης σε εφημερίδες και περιοδικά πάνω σε ιστορικά, αισθητικά, κοινωνιολογικά και φιλοσοφικά θέματα.

Η φιλοσοφία, η αισθητική, η κοινωνιολογία και περισσότερο η ιστορία, υπήρξαν οι αγαπημένες του ενασχολήσεις.
Το 1983 έφερε στη δημοσιότητα το πρώτο του γραπτό έργο – μελέτημα από τις εκδόσεις : Σύγχρονη Εποχή. Αθήνα 1983 με τίτλο: «Τέχνης Σημεία»

Ακολούθησαν:

- «Πολιτική Ιστορία της Πάτρας» Τόμοι 4.από τις Αχαϊκές Εκδόσεις. Πάτρα 1986-1990, και ένας ακόμη τόμος Πέμπτος κατά σειρά από τις εκδόσεις: «Διαπολιτισμός».

-«Οι ρίζες του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος». Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» Αθήνα 1996.

¨ -«Παναγιώτης Συνοδινός». Αχαϊκές Εκδόσεις. Πάτρα 2000.

-«Καποδιστριακή Πάτρα». Εκδόσεις Περί τεχνών. Πάτρα 2002

-«Ο Λαός και η νεολαία της Πάτρας στον αγώνα κατά της χούντας». Πάτρα 2003

-«Ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου «Ερμής». Έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ερμής». Πάτρα 2003

-«Ημερολόγια 2005-2012» Εκδόσεις: Δημοτικής Κίνησης «Πάτρα Μπροστά». Πάτρα 2005-2012

-«Ο εμφύλιος πόλεμος στην Αχαΐα». Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή». Αθήνα 2006.

-«Η Αχαΐα στην Κατοχή 1941-1944» Εκδόσεις: «Διαπολιτισμός». Πάτρα 2014.

Επιμέλεια, εισαγωγή και σημειώσεις στις εκδόσεις:
-«Iστορία της πόλεως των Πατρών» του Στέφανου Θωμόπουλου,
σε τέταρτη έκδοση και σε δυο τόμους.

«Aχαϊκές Εκδόσεις». Πάτρα 1998-1999.,

- «Σχεδίασμα περί της Ανεξιθρησκείας του Ευγένιου Βούλγαρη». Εκδόσεις: «Στάχυς». Αθήνα 2001.

-«Μακρόνησος, ιστορικός τόπος». Τόμοι 3 Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή». Αθήνα 2003-2006.

-«Πολιτικά Κείμενα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη-Φαλέζ». Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή». Αθήνα 2005

-«Σωζόμενα Πρακτικά του Πατραϊκού Δημοτικού Συμβουλίου» τόμοι 3 1836-1951 Εκδόσεις: Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών. Πάτρα 2006-2008.

-«Το λιμάνι της Πάτρας στο γύρισμα του 19ου αιώνα με τη βάση τα αρχεία Μανιάκ». Έκδοση: Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών. Πάτρα 2006

-«Δοκίμιο περί των διχονοιών των εν ταις εκκλησίαις της Πολωνίας, του Βολταίρου». Εκδόσεις: Πουκαμισάς. Αθήνα 2008

-«Κείμενα για το Νίκο Μπελογιάννη». Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή» Αθήνα 2010.

Η πνευματική του, όμως, δραστηριότητα δεν περιορίζονταν στις παραπάνω σημαντικές εργασίες του, καθώς είχε πραγματοποιήσει πληθώρα διαλέξεων στα Φιλολογικά Βραδινά της Εταιρείας Λογοτεχνών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη αλλά και προσκαλεσμένος στα βήματα διαφόρων πολιτιστικών φορέων και επιστημονικών συνεδρίων.

Εκατοντάδες είναι οι δημοσιεύσεις του σε εφημερίδες και περιοδικά, στα οποία υπήρξε τακτικός συνεργάτης.

Ο Βασίλης Κ.Λάζαρης ήταν παντρεμένος με την Αικατερίνη Αθανασοπούλου, με την οποία έχει αποκτήσει δυο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και την Αγγελική στους οποίους και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια τόσο από τη φιλική και συγγραφική σχέση όσο και ως προέδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών της οποίας ο αγαπητός Βασίλης Λάζαρης υπήρξε επίλεκτο τακτικό μέλος.

Βασίλη αγαπητέ φίλε Καλό ταξίδι. Κέρδισες με το έργο σου την Αιωνιότητα