Δε10212019

ΑνανέωσηΚυ, 20 Οκτ 2019 5pm

ΠΑΤΡΑ: Αλλάζει εικόνα η οδός Κωνσταντινουπόλεως

Ανακοινώθηκε την Παρασκευή, από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και την Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & Ταμείου Συνοχής, ο βαθμολογικός πίνακας κατάταξης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014 -2020».
Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως επιλέξιμα κρίθηκαν τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου της Πάτρας με δαπάνη 1.823.632 ευρώ, Ναυπακτίας με 1.831.263 ευρώ, Αμαλιάδας με 1.898.046 ευρώ, Αμφιλοχίας με 1.752.800 ευρώ και Αγρινίου με 1.709.536 ευρώ.
Ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης ήταν 50 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα και αυξήθηκε στα 96.3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, που εκδηλώθηκε από δήμους και Επιμελητήρια - Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα.
Με βάση τον αυξημένο προϋπολογισμό, συνολικά 59 προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν με ποσοστό ενίσχυσης 100%.
Οι εγκεκριμένες προτάσεις θα υλοποιηθούν από Σχήματα συνεργασίας μεταξύ δήμων και Εμπορικών Συλλόγων ή Επιμελητηρίων. Κάθε Σχήμα θα υλοποιήσει ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.
Στην Πάτρα, το σχήμα αποτελείται από τον Δήμο Πατρέων και τον Εμπορικό και Εισαγωγικό Σύλλογο Πάτρας. Η πρόταση έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία από τις 56 εγκεκριμένες προτάσεις και κατατάχθηκε στην θέση Νο1 του πίνακα και εγκεκριμένο προϋπολογισμό 1.823.632,82 ευρώ.
Αφορά ένα σύνολο ολοκληρωμένων παρεμβάσεων και υλοποιεί την αστική αναζωογόνηση και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής παρέμβασης στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, υποστηρίζοντας τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους.

 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Η πρόταση Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Πάτρας περιλαμβάνει:
> Αναβάθμιση πεζοδρομίων και οδοφωτισμού στην οδό Κωνσταντινουπόλεως,
> Ειδικό εξωτερικό φωτισμό του κτιρίου του Αρσακείου ως μνημείου ιδιαίτερης πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας,
> Προμήθεια και εγκατάσταση ηλιακών παγκακιών και φορτιστών, συστημάτων ασύρματης πρόσβασης (ελεύθερο WiFi), ημιυπόγειων κάδων ανακυκλώσιμων υλικών με σύστημα έξυπνης διαχείρισης (αισθητήρες ένδειξης πλήρωσης), συστημάτων έξυπνης διάβασης πεζών και συστήματος βιώσιμης αστικής κινητικότητας (αισθητήρες παρόδιων θέσεων στάθμευσης)
> Προμήθεια και εγκατάσταση επιγραφών από plexi glass, φωτεινών επιγραφών, αυτοποτιζόμενων ανθοστηλών, καθώς και ειδικού φωτισμού εξωτερικών όψεων στις προσόψεις όλων των ωφελούμενων επιχειρήσεων (133) της περιοχής παρέμβασης,
> Προμήθεια και παραμετροποίηση λογισμικού πληροφόρησης - ενημέρωσης και πιστότητας και επιβράβευσης επισκεπτών,
> Δράσεις προώθησης και διάχυσης της πράξης και των αποτελεσμάτων της, όπως διοργάνωση εκδήλωσης, ψηφιακό λογότυπο και προβολή σε ψηφιακά μέσα.