Τε08122020

ΑνανέωσηΤε, 12 Αυγ 2020 6pm

Σε απόγνωση ο τεχνικός κόσμος στην Δυτική Ελλάδα- Τι λέει ο Βασίλης ΑΪβαλής

Σε απόγνωση λόγω κορωνοϊού βρίσκεται και ο τεχνικός κόσμος στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλης Αιβαλής μιλάει για την οικονομική κρίση που  ταλάνισε τον κλάδο του για τουλάχιστον μία οχταετία και για την κρίση που φέρνει τώρα ο ιός εκεί που όλοι οι επαγγελματίες του χώρου ήλπιζαν σε μία ανάσα.

«Από το 2008-2009 όταν άρχισε η οικονομική κρίση στην χώρα μας, οι οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες επλήγησαν ίσως περισσότερο από όλες ήταν αυτές του τεχνικού κλάδου, μιας και είναι εκείνες οι οποίες ανέκαθεν είναι συνυφασμένες με την ανάπτυξη. Κρίση η οποία έφερε τον τεχνικό κόσμο σε κατάσταση απόγνωσης αναγκάζοντας πολλούς επαγγελματίες στον μονόδρομο της μετανάστευσης» τονίζει και συνεχίζει

«Από τα μέσα του 2018 μετά από μια δεκαετία κρίσης τα πράγματα έδειχναν σιγά – σιγά να βελτιώνονται. Η μεταβολή στην οικονομία της χώρας άρχισε να έχει θετικό πρόσημο και δειλά – δειλά άρχισε να αυξάνεται και η δραστηριότητα στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες του τεχνικού κόσμου.

Δεν πρόλαβαν όμως να γίνουν ούτε τα πρώτα βήματα και ήρθε η πανδημία του κορωνοιού. Η οποία δίνοντας ένα νέο γερό χαστούκι στις φρεσκοαναστηθείσες από την κρίση οικονομικές δραστηριότητες του τεχνικού κλάδου τις επανέφερε απότομα στην θέση που ήταν εδώ και πολλά  χρόνια… στο απόλυτο μηδέν.

Από την μία μεριά οιοικονομικές υποχρεώσεις να τρέχουν… αφού και αυτοί οι λίγοι ακόμη από τον τεχνικό κόσμο που μπορούσαν να είναι συνεπείς, έχοντας ρυθμίσει τα χρέη τους,  πλέον δεν θα μπορούν. Με τις ασφαλιστικές εισφορές να διογκώνονται χωρίς να μπορούν για άλλη μία φορά να εξυπηρετηθούν και με τις δανειακές υποχρεώσεις να κοκκινίζουν όλο και περισσότερο.

Και από την άλλη μεριά τα έσοδα να έχουν μηδενιστεί αφού…η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών έχει εξαφανίσει κάθε οικονομική δραστηριότητα η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει τα όποια έσοδα».

 

Η εκ περιτροπής εργασία στα εργοτάξια

Σύμφωνα με τον κ. Αϊβαλή: «Η εκ περιτροπής εργασία σε εργοτάξια στην προσπάθεια  αποφυγής της διάδοσης της νόσου δεν επιτρέπει παραγωγικό έργο. Και η αποφυγή της φυσικής παρουσίας και η επί τοις ουσίας η μη εξυπηρέτηση σε δημόσιες υπηρεσίες όπως Υπηρεσίες Δόμησης, Τεχνικές Υπηρεσίες, Δασαρχεία, Κτηματολογικά Γραφεία, Γραφεία Πυρασφάλειας, Πρωτοδικεία, κλπ έχουν οδηγήσει το σύνολο του τεχνικού κόσμου σε απόγνωση.  Έτσι, η πολιτεία θα πρέπει να προβεί άμεσα σε ενέργειες στήριξης των τεχνικών επιχειρήσεων με μία σειρά μέτρων τα οποία θα μπορέσουν να κρατήσουν τουλάχιστον σε καταστολή τον τεχνικό κλάδο και να μην τον αφήσουν να …αποβιώσει. Διότι αν αυτό συμβεί να είστε σίγουροι ότι η κρίση που θα περάσουμε θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που πριν λίγο αφήσαμε πίσω μας».

 

Τι ζητάει ο τεχνικός κόσμος

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα πάντα με τον κ. Αϊβαλή, δεν έχουν να κάνουν τόσο ούτε ένα χρηματικό ποσό των 800 ευρώ, ούτε με μία επιδότηση των 600 ευρώ σε μορφή υπηρεσιών για επιμορφωτικά σεμινάρια. Ο κ. Αϊβαλής μιλάει για μέτρα που θα μπορέσουν ουσιαστικά να βοηθήσουν το κλάδο που είναι στο μέτρο των δυνατοτήτων της κυβέρνησης να υλοποιήσει από τη στιγμή που γνωρίζει ότι ο τεχνικός κόσμος μπορεί να δώσει την σπίθα που χρειάζεται η οικονομία για να ξεκινήσει και πάλι να λειτουργεί μετά από αυτή την γενική παύση που έφερε  κορονοιός.

Ο ίδιος τα κατατάσσει σε δύο κύριες κατηγορίες.

Μέτρα οικονομικού χαρακτήρα όπως:

 • Υπαγωγή όλου του τεχνικού κόσμου στις πληττόμενες από την πανδημία του κορωνοιού δραστηριότητες.
 • Αναστολή όλων των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τουλάχιστον 6 μήνες και δικαίωμα αποπληρωμής τους με δόσεις από το νέο έτος.
 • Αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για τουλάχιστον 6 μήνες και συμψηφισμό τους με πιθανές νεότερες, με δικαίωμα αποπληρωμής με ρυθμιζόμενες δόσεις από το νέο έτος.
 • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων προς τραπεζικά ιδρύματα για τουλάχιστον 6 μήνες.
 • Ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών/επιτηδευματιών και τεχνικών επιχειρήσεων σε προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων τους για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών μέσω ΕΣΠΑ από χρήματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
 • Αναστολή υποχρεώσεων με τις οποίες βαρύνονται επιχειρήσεις που έχουν προμηθευτεί εξοπλισμό μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
 • Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης για το 2020.
 • Αναστολή παρακράτησης προκαταβολής φόρου μελετών, κατασκευών και λοιπών πράξεων μηχανικών για το έτος 2020.

 

Μέτρα επαγγελματικού χαρακτήρα όπως:

 • Παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής (30/6/2020) στον ν.4495/2017 περί αυθαιρέτων κτισμάτων, με παράλληλη παράταση της έκπτωσης για την υπαγωγή.
 • Παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου για την ανάρτηση των δικαιολογητικών του ν.4178/2013.
 • Παράταση για τις υπαγωγές αιτήσεων για την κτηματογράφηση για το σύνολο της χώρας.
 • Αυτοδίκαιη παράταση όλων των πιστοποιητικών πυρασφάλειας που έληξαν από 1/3/2020 και μετά μέχρι τις 30/12/2020.
 • Παράταση ισχύος των οικοδομικών αδειών οι οποίες ισχύουν μέχρι τις 31/12/2020 τουλάχιστον για δύο επιπλέον έτη.