Κυ07122020

ΑνανέωσηΠε, 09 Ιουλ 2020 2pm

Χάπι στον άρρωστο για να αργήσει η κηδεία του, τα μέτρα για την εστίαση

Κάπως έτσι περιγράφει ο κλάδος της εστίασης τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, μέτρα που όμως αναγκαστικά θα δεχθούν ως ελαφρύνσεις, γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς και γιατί διαφορετικά ο… ασθενής θα πεθάνει. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αυτά τα μέτρα υπάρχει ελπίδα να φέρουν από μόνα τους την ανάρρωση. Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου μιλώντας για το ζήτημα τόνισε:

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφού τα περισσότερα αιτήματα μας αγνοήθηκαν.

Αναγνωρίζουμε όμως ότι στην φάση αυτή ίσως η κυβέρνηση να μην μπορούσε να μας δώσει περισσότερα. Ωστόσο, ζητούμενο για μας παραμένει η ουσιαστική βοήθεια, σε ένα κλάδο που από νεκρός που ήταν θα πρέπει να ζωντανέψει πλέον».

Συγκεκριμένα, η μείωση του 13% που ανακοινώθηκε για το ΦΠΑ στο καφέ, στους χυμούς και στα ροφήματα, αντιπαρατίθεται στο πάγιο αίτημα του συλλόγου για μονοψήφιο συντελεστή.

Ειδικά για την περίοδο που διανύουμε η εστίαση είχε ζητήσει έναν συντελεστή της τάξεως του 6% (χαμηλότερο) έως 13% (το υψηλότερο) το οποίο να ίσχυε από τη στιγμή που θα άνοιγαν τα καταστήματα έως το τέλος του χρόνου.

Το 13% για τον καφέ θα ισχύσει έως το τέλος του Οκτωβρίου, ενώ δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο φαγητό (έμεινε στο 13%), αλλά ούτε και στο αλκοόλ που παρά την πανδημία παραμένει στο 24% ΦΠΑ.

Ούτε το αίτημα για επέκταση της μείωσης του ενοικίου ικανοποιήθηκε από την κυβέρνηση, απλά το μέτρο πήρε μια παράταση έως το τέλος του Ιουνίου.

Οι ασφαλιστικές εισφορές και η επιχορήγηση που δεν ήρθε

Στις ασφαλιστικές εισφορές η εστίαση είχε ζητήσει μείωση της τάξεως του 50% έως και το τέλος του χρόνου. «Θα ήταν ένας τρόπος για να επιδοτηθεί η ανεργία» τονίζει ο κ. Στεργίου.

Με το επίδομα που δίνεται στους εργαζομένους από την κυβέρνηση, επιδοτείται ουσιαστικά η ανεργία αφού αρκετοί μένουν με τα χρήματα αυτά και δεν δείχνουν να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για μεροκάματο.  

Επίσης, δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα της εστίασης για επιχορήγηση του κράτους προς τις επιχειρήσεις. «Μείναμε μόνο στα δάνεια, όπως και να τα ονομάζει αυτά η κυβέρνηση» τονίζει ο κ. Στεργίου.

«Αυτά όμως δεν είναι βοήθεια για έναν επαγγελματία που έχει το μαγαζί του κλειστό εδώ και μήνες και έχει να αντιμετωπίσει τόσες και τόσες υποχρεώσεις».