Τε07152020

ΑνανέωσηΤρ, 14 Ιουλ 2020 9pm

Μαραθώνιος για τους 11 της ΔΕΥΑΠ - Οι συνεδριάσεις μέσω email και οι αντιδράσεις

Οι επί δυόμιση μήνες και πλέον δια περιφοράς συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΠ, έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς πέραν των διαδικαστικών θεμάτων που περνούν με τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Δ.Σ. να εκφράζεται μέσω … email, με τον ίδιο τρόπο εισάγονται και πολύ σοβαρά θέματα, όπως πχ η τύχη των 11 εργαζομένων της Επιχείρησης οι οποίοι εδώ και ενάμιση και πλέον χρόνο είναι απλήρωτοι, με τη ΔΕΥΑΠ να καταβάλλει μόνο τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Μάλιστα το ποτήρι ξεχείλισε, όταν στην τελευταία δια περιφοράς συνεδρίαση μπήκε προ ημερησίας διάταξης και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το θέμα των 11 εργαζομένων γεγονός που εκλήφθηκε ως προσπάθεια να διευθετηθεί άρον άρον το ζήτημα  χωρίς να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος ή να τοποθετηθούν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι.

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ «ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ ΞΑΝΑ» ΚΑΙ «ΣΠΙΡΑΛ»

Αντιδράσεις για τις συνεδριάσεις που δεν κατέστη δυνατόν να γίνουν ούτε καν μέσω τηλεδιασκέψεων προκλήθηκαν από τις παρατάξεις Αλεξόπουλου και Ψωμά, οι οποίοι με δημόσιες παρεμβάσεις τους τόνισαν ότι πρόκειται για αδιανόητη κατάσταση και ζητούν να σταματήσουν άμεσα η δια περιφοράς συνεδριάσεις και αυτές να γίνουν δια ζώσης (έστω και στο κυλικείο, όπως επισημαίνουν) ενώ τονίζουν ότι σε μια από αυτές θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα των 11 εργαζομένων που είναι όμηροι μιας θολής και αδιέξοδης κατάστασης, βάση της οποίας παραμένουν επί χρόνια απλήρωτοι την ίδια ώρα που καταβάλλονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές!

Τον χορό των ανακοινώσεων άνοιξε ο δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Στανίτσας από το Σπιράλ ο οποίος με ανακοίνωσή κάνει λόγο για εξευτελισμό του Οργάνου και καταγγέλλει τον Πρόεδρο κ.Παπανικήτα για εμπαιγμό των εργαζομένων και για αδιαφορία στην συνεχιζόμενη ηθική και οικονομική τους καταρράκωση. «Δεν εγκρίνω να έρθει το θέμα προ ημερήσιας διάταξης, ζητώ την απόσυρσή του και προτείνω να έρθει κανονικά στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ που θα πρέπει να είναι δια ζώσης για να μπορούν ελεύθερα οι εργαζόμενοι να λάβουν τον λόγο και να εκθέσουν τις απόψεις τους» ανέφερε ο κ. Στανίτσας.

Ακολούθησε ανακοίνωση του Γρηγόρη Αλεξόπουλου από την παράταξη «Πρωτεύουσα ξανά!»  στην οποία γίνεται γνωστό ότι ο εκπρόσωπος της παράταξης Ναπολέων Τριανταφυλλόπουλος αποχώρησε από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας τις ακολουθούμενες διαδικασίες σε σχέση με τους εργαζομένους και τον ευτελισμό των συνεδριάσεων.

«Ούτε καν ως θέμα της τακτικής συνεδρίασης δεν αντιμετωπίζει την ομηρία των εργαζομένων η Διοίκηση της ΔΕΥΑΠ» τονίζει ο κ. Αλεξόπουλος και ζητά την δια ζώσης συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου παρουσία και των έντεκα εργαζομένων  που βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση.

 

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΙΚΗΤΑ

Απαντώντας ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας αναστρέφει την κατάσταση λέγοντας ότι «στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων του ΚΙΝΑΛ «Πρωτεύουσα ξανά» και του ΣΠΙΡΑΛ, αρνήθηκαν να ψηφίσουν και να στηρίξουν το δίκαιο αίτημα των 12 εργαζομένων της δημοτικής επιχείρησης,  να έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Είναι οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που το 2011 με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, τους πέταξαν κυριολεκτικά στο δρόμο, με την απόλυση στο χέρι. Η Δημοτική Αρχή μαζί με την διοίκηση της ΔΕΥΑΠ, στην πρώτη τους θητεία, τους επαναπροσέλαβε και από τότε, καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, στηρίζοντάς τους στο δίκαιο αγώνα που κάνουν για να μην χάσουν την δουλειά τους».

 

Η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΡΑΛ

Για προφάσεις εν αμαρτίαις κάνει λόγο σε ανταπάντησή του το Σπιράλ και για διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

«Το ότι ο Πρόεδρος θεωρεί πως συμπαραστέκεται στους 11 εργαζόμενους πληρώνοντας μόνο τις εισφορές τους και αρνούμενος να τους πληρώσει εδώ και δύο χρόνια, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν κανονικά(!) αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία» αναφέρει το Σπιράλ.

 

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι 11 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ διορίστηκαν με υπουργική απόφαση τον Ιούλιο του 2017  επί ΣΥΡΙΖΑ με σύμβαση αορίστου χρόνου, όπως συνέβη και σε όλες τις ΔΕΥΑ ανά τη χώρα. Η απόφαση προέβλεπε ότι  το προσωπικό που  δεν έχει καταταχθεί με σύβαση αορίστου ή είχε πραγματικό χρόνο εργασίας όταν έγινε ο Καλλικράτης το 2011 μπορούσε με μια απλή αίτηση να εξεταστεί για τον αν έχει τις προϋποθέσεις επανακατάταξης.

Οι εργαζόμενοι έκαναν αιτήσεις προς τη ΔΕΥΑΠ που εξετάστηκαν από το νομικό της τμήμα και στις 12/12 ελήφθη απόφαση ότι τις κάνει αποδεκτές καθώς οι εργαζόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και μπορούν να προσληφθούν.

Την 1 Φεβρουαρίου του 2018 προσλαμβάνονται έξι άτομα Δ.Ε. γιατί μόνο για αυτά υπήρχαν οργανικές θέσεις στη ΔΕΥΑΠ. Ο νόμος έλεγε ότι αν δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις πρέπει να δημιουργηθούν. Με νέο οργανόγραμμα το καλοκαίρι του 2018 προβλέπονται έτσι θέσεις και για τους υπόλοιπους 5 εργαζόμενους.

Στο μεταξύ δημιουργείται εμπλοκή καθώς τα εντάλματα μισθοδοσίας των πρώτων 6 απορρίφθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τότε οι πρώτοι έξι προκειμένου να πληρωθούν απευθύνθηκαν στα δικαστήρια για διαταγή πληρωμής, δικαιώθηκαν και πληρώθηκαν τους 5 μήνες, καθώς τους παρακρατήθηκαν οι αμοιβές για το Φλεβάρη.

Στο τέλος του 2018 γίνεται αποσαφήνιση του νόμου με μια τροπολογία βάση της οποίας αρκεί ο πραγματικός χρόνος εργασίας των εργαζομένων για να μπορέσουν να ακολουθηθούν οι διαδικασίες πρόσληψης.

Τότε, στις αρχές του 2019 και αφού ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης κάνει ραντεβού και με την πρόεδρο του Ελεγκτικού και παίρνει τις ανάλογες διαβεβαιώσεις, γίνεται δεύτερη σύμβαση στους ίδιους 6 εργαζομένους σε συνέχεια της προηγούμενης προκειμένου  να συμπεριληφθεί και η νέα τροπολογία. Αυτό γίνεται την 1η Απριλίου του 2019 ενώ στις 12 του ίδιου μήνα καλούν και τους άλλους 5 εργαζόμενους που ήταν ένα χρόνο στη αναμονή.

Η μισθοδοσία για τους πρώτους έξι ξεκινά για Απρίλιο και Μάιο.

Στην πορεία προσλαμβάνονται και οι υπόλοιποι 5 που είναι Τ.Ε. Στέλνονται τότε και τα δικά τους πρώτα εντάλματα αλλά μπλοκάρονται από τον Επίτροπο που δεν τα υπογράφει. Επικρατεί πανικός και τότε σταματάει και η πληρωμή των πρώτων έξι! Από τότε όλοι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, ενώ εξακολουθούν να  καταβάλλονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές!

Πριν λίγες μέρες, όπως λένε στον «Κόσμο» τους ανακοινώθηκε από το δήμο η απόφαση να κριθεί η σύμβασή τους παράνομη. «Μας είπαν ότι θα μας κοινοποιηθεί απόλυση καθώς δεν γίνεται αλλιώς» λένε και επισημαίνουν  ότι από το δήμο τους αποθάρρυναν να απευθυνθούν στα δικαστήρια για διαταγή πληρωμής.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, δεν συγκαλείται συμβούλιο για το θέμα, παρά μόνο για τα ασφαλιστικά τους, κάτι που θεωρούν αδιανόητο.