Τε10212020

ΑνανέωσηΤρ, 20 Οκτ 2020 5pm

“ΒΟΜΒΑ” στην αγορά της Πάτρας! Οι έμποροι είδαν νέα χρέη όταν άνοιξαν το TAXIS NET!

Ταμπλά έπαθαν κάποιοι από τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες της Πάτρας, ανοίγοντας το λογαριασμό τους στο Taxisnet, πιστεύοντας ότι μετά κόπο και βασάνων, έχουν φτάσει να μη χρωστούν στην Eφορία.

Τα ποσά που σύμφωνα με πληροφορίες τους βγήκαν όχι μόνο δεν ήταν μηδενικά ή έστω ελάχιστα, αλλά είδαν να χρωστούν από το πουθενά άλλος 50, άλλος 60 και άλλος 80.000 ευρώ. Για Τι έχει συμβεί;

Τα δάνεια με την εγγύηση ελληνικού δημοσίου, που υπάγονται στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αυτά της πρώην Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, δάνεια δεκαετιών και δεκαπενταετιών που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης δεν έχουν τακτοποιηθεί, έχουν περάσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή στην Εφορία.

Μαζί με τα ανεξόφλητα κεφάλαια των δανείων αυτών έχουν περάσει και οι προσαυξήσεις όλων των χρόνων εκείνων που παραμένουν απλήρωτα, προσαυξήσεις που από τη στιγμή που μπήκαν στην αρμοδιότητα του ελληνικού δημοσίου έγιναν σχεδόν διπλάσιες, με αποτέλεσμα να φτάνουν αυτά τα υπέρογκα ποσά που έδειξε στους άτυχους επαγγελματίες το Taxisnet.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο της Πάτρας το θέμα αυτό δεν αφορά έναν και δύο επαγγελματίες. Απλώς όσοι είδαν να έχουν τέτοια χρέη στην ΑΑΔΕ ήταν η πρώτη φουρνιά, ενός ζητήματος που εφόσον δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση από την πολιτεία είναι σίγουρο ότι θα πάρει κοινωνικές διαστάσεις.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Ζαφειρόπουλος ένας στους τρεις επαγγελματίες της Πάτρας σχετίζεται με το ΤΕΜΠΜΕ και έχει πάρει δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου τον καιρό που η οικονομική κρίση ήταν αρκετά μακριά.

Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τους δανειολήπτες της πρώην Αχαϊκής, τότε καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο και δεν επηρεάζει μία ομάδα επαγγελματιών, αλλά το σύνολο σχεδόν της αγοράς και της τοπικής οικονομίας της Πάτρας.